Wat doet een verslaving met je?

c97dadc5-c8c5-4ac4-910b-5bf6151a3bf2

Verslaving

Bij een verslaving ben je lichamelijk en/of geestelijk afhankelijk van een middel of gewoonte. Je hebt het gevoel dat je niet meer zonder kunt. Je kan bijvoorbeeld verslaafd zijn aan alcohol, cocaïne, gamen, gokken of seks.

Lichamelijke problemen

Er zijn twee belangrijke lichamelijke verschijnselen bij een verslaving. Het eerste is dat u steeds meer alcohol of drugs moet gebruiken om eenzelfde effect te bereiken. Ten tweede kan uw lichaam zo wennen aan het regelmatige gebruik dat het niet meer zonder kan.  

Psychische problemen

Verslaafden houden hun verslaving vaak geheim. Of ze ontkennen dat ze verslaafd zijn als iemand er naar vraagt. Verslaafden kunnen soms ook last krijgen van depressies, angst en/of verwardheid.   

Sociale problemen

Sociale problemen zijn bijvoorbeeld zware gezinsproblemen, financiële drama’s  en crimineel gedrag om aan middelen te kunnen komen. Bij alcohol gaat het vaker om werkmoeilijkheden, relatieproblemen en problemen als agressief gedrag en rijden onder invloed.

Geldproblemen

Deze ontstaan als iemand door het gebruik niet meer functioneert op zijn werk en zijn baan verliest. Of al zijn geld besteedt aan gokken, seks, gamen, drugs of alcohol.