Informatie over lachgas!

c97dadc5-c8c5-4ac4-910b-5bf6151a3bf2

 

Per 1 januari 2023 is het lachgasverbod ingegaan doordat lachgas op de Opiumlijst geplaatst is.

Er zijn steeds meer mensen die ooit lachgas hebben gebruikt. Daardoor kunnen zij problemen met hun gezondheid krijgen.

Ook het aantal meldingen van  gezondheidsincidenten naar aanleiding van lachgasgebruik neemt toe, zoals hoofdpijn, duizeligheid en tintelingenverdoofd gevoel in ledematen en pijnscheuten (vooral in vingers en voeten). Tintelingen en een doof gevoel in armen en benen zijn alarmsignalen. Het is belangrijk dat iemand direct stopt met gebruik en medische hulp zoekt.

Het veelvuldig gebruik kan leiden tot ernstige schadelijke gevolgen zoals dwarslaesiesverlamming. Jonge en onervaren gebruikers en mensen met een laag vitamine B12-niveau moeten opletten voor een vitamine B12 tekort. Bij stevig gebruik van lachgas kan een tekort aan vitamine B12 optreden, doordat lachgas de opname van vitamine B12 blokkeert. Dit kan tot bloedarmoede, zenuwschade en uitval- of verlammingsverschijnselen leiden.

 Vooral veganisten lopen sneller risico op het ontwikkelen van dit tekort doordat vitamine B12 doorgaans gehaald wordt uit vlees, vis, melk en eieren. In mindere mate geldt dit voor vegetariërs, vooral wanneer zij zuivelproducten mijden.